FRANQUETTE

Anasayfa / Ceviz Fidanı / FRANQUETTE

En eski Fransız kökenli bir ceviz türlerinden birisidir. Genelde Chandler, Fernor ve Pedro Ceviz türleri için tozlayıcı bir bitki olarak dikilmektedir. 20 tane türe bir adet olarak dikilmesi uygun olacaktır. Boyuna ve güçlü bir biçimde yetişen bir ceviz türüdür. Bu ceviz türü diğerlerine oranla yan dallarında daha düşük miktarda meyve vermesi, ağaçlarının çok büyük olması ve veriminin daha düşük olması sebebiyle, üretimi ve dikimi diğerlerine göre daha az miktarda yapılmaktadır. Franquette Ceviz Türü soğuklanma ihtiyacı da 700 saat olmaktadır.

Ceviz Fidanı

Franquette Cevizin Dikimi Nasıl Olmalıdır?

Franquette Ceviz oluşturduğunuz ceviz tarlalarında her 10 tane ana ceviz türüne tozlayıcı olarak 1 adet dikilmelidir. Kapalı tarlalarda dikilmesi uygun olmamaktadır. Franquette Ceviz geç yapraklanmakta olduğundan dolayı ilkbahar geç donları bu bitkiye tesir etmemektedir. Dikim aralıklarının 4 metreye 8 metre ve 5 metreye 7 metre olarak uygulanması bu bitki için uygun olmaktadır.

Franquette Cevizin Meyvelerinin Özellikleri Nelerdir?

Franquette Ceviz meyveleri oldukça küçüktür ve içinin ağırlığı da ortalama 5 gram civarındadır. İçinin oranı %46’lara kadar düşmektedir. İç rengi gayet güzeldir.

Franquette Cevizi Hangi İklim Özelliklerinde Yetişir?

Franguette ceviz türü tozlayıcısı olduğu diğer ceviz türlerinin tüm iklim özelliklerini sağlamaktadır. Franquette ceviz fidanı Chandlerdan farklı özelliği ilkbahar geç donlarının bu bitkiye tesir etmemesidir. Chandler cevizinin tozlayıcısı olarak dikildiğinde denizden yüksekliğinin 1200 metreye kadar olabilmesi mümkündür.

Ceviz Fidanı

Chandler Bitkisi Kendi Tohumunda Dikilirse Nasıl Bir Sonuç Alınır?

Chandler çeşidi ağaçtan tohum alınarak ekilen bir ceviz kendi türünün özelliklerini taşımaz. Bu şekilde ortaya çıkan ceviz türü yabani olur. Bu ceviz türüne halk arasında çöğür denir. Çöğürün piyasa fiyatı normal ceviz fiyatından oldukça azdır.

Chandler Ceviz Üretimi Ülkemizde İhtiyacı Karşılıyor mu?

Ülkemizde chandler cevizi üretimi ihtiyacı karşılamamakta ve ithal edilmektedir. Bu meyvenin kalitesinde pazarlanmasında ve satılmasında herhangi bir sorunla karşılaşılmamaktadır.